Trustpilot

Als ouder van een baby die slecht slaapt kan je soms moedeloos worden. Van het gebrek aan slaap word je prikkelbaar en futloos, heel begrijpelijk! Helaas is er niet één remedie voor moeilijke slapers. Een slaapprobleem kan namelijk door veel verschillende dingen veroorzaakt worden. Gelukkig zijn er wel een aantal strategieën en slaaptips die jou misschien wel heel goed helpen!

Rust en regelmaat toepassen

Een rustige nacht begint bij een rustige dag. Hoe meer onrust er overdag is, hoe meer problemen dit ‘s nachts oplevert! Je kindje heeft veel baat bij een vast dagritme met vaste speel- en rustmomenten. Dit boek van Gina Ford geeft veel fijne tips. Niet alles en je moet het een beetje met een korrel zout nemen, maar just give it a try…

Het terugkomende slaapritueel

Het belangrijke aan een slaapritueel is de herkenbaarheid en voorspelbaarheid. Door elke keer dezelfde dingen te doen in dezelfde volgorde, weet je kindje waar hij of zij aan toe is. Zo heeft je kindje door dat de dag voorbij is en dat er geslapen moet worden.

Een verschil tussen dag en nacht

Zorg ervoor dat ’s nachts het slaapkamertje van je kindje donker is. Een klein nachtlampje, of de deur op een kier kan natuurlijk altijd. Bij een slaapje overdag hoeven de gordijnen niet dicht. Zo leert je kindje het verschil tussen dag en nacht.

Maak het niet te gezellig ’s nachts

Ga als het nodig is ’s nachts naar je kindje toe, maar probeer het aantal keren beperkt te houden. Houd de bezoekjes kort en vermijd dat er teveel licht naar binnen komt. Zo leer je je kindje dat papa en mama er zijn als het nodig is, maar dat het ’s nachts de bedoeling is om te slapen, niet om te spelen.

Ga niet te ver weg

Heeft jouw kindje last van verlatingsangst? Ga niet te ver weg nadat je je kindje in bed hebt gelegd. Zo kan je bijvoorbeeld nog even de was op gaan vouwen op of buiten de kamer. Je kindje kan je dan horen en weet zo dat je niet helemaal verdwenen bent.