Trustpilot

Roomboter, margarine en olie worden overal ter wereld gebruikt om mee te koken en in te bakken en braden. Maar wat kun je het beste gebruiken, wat zit er allemaal in en waar koken wij mee?

(Room)boter

Een smeerbaar vet, gemaakt van melk is de omschrijving van roomboter. Het bestaat grotendeels uit afgeroomd melkvet, oftewel room. Hier wordt een beetje water aan toegevoegd en soms ook een beetje zout of andere ingrediënten zoals melkzuurbacteriën. Van nature bevat roomboter vitamine A en een klein beetje vitamine D en E. Boter en roomboter zijn hetzelfde, er bestaat dus geen variant van boter die zonder room gemaakt is. Boter is zelfs een beschermde naam, om boter te heten moet een product maar liefst 80 procent melkvet bevatten.

Margarine

Net als boter is margarine een smeerbaar vet, maar dan gemaakt van plantaardige oliën, een soort ‘nepboter’. Margarine ontstond in de negentiende eeuw als een alternatief voor boter met een langere houdbaarheid, wat handig was voor de legertroepen. Tegenwoordig worden er voor margarine vrijwel uitsluitend plantaardige vetten gebruikt, zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie, koolzaadolie en lijnzaadolie.

De basis voor margarine komt dus uit de natuur, bijvoorbeeld uit de zaadjes van de zonnebloem of lijnzaadbloem. Vervolgens wordt hieruit de olie geperst die de basis vormt voor de margarine. In plantaardige oliën zit van nature vitamine E. Aan alle margarines en halvarines (in kuipjes, pakjes en flessen) worden ook andere vitamines en/of mineralen toegevoegd, waaronder altijd vitamine A en D.

Vooral halvarine maar ook margarine bevat relatief vrij veel water, waardoor het vetgehalte lager is dan roomboter. Omdat vet en water van nature niet met elkaar mengen worden emulgatoren aan toegevoegd, zoals soja- of zonnebloemlecithine.

Fabrikanten voegen vaak ook andere natuurlijke ingrediënten toe voor de smaak, kleur en bijvoorbeeld de houdbaarheid. Zowel in roomboter als in harde margarine zit behoorlijk wat verzadigd vet. Zo’n 55 procent in boter en rond de 35 procent in harde margarines. Zachte margarines bevatten vooral gezonde, onverzadigde vetzuren.

Olijfolie

Je hebt veel soorten oliën, zoals bijvoorbeeld olijfolie, zonnebloemolie of arachideolie. Alle oliën zijn prima om in te bakken. Ze bevatten vooral onverzadigde vetten en zijn ongeveer even gezond.

Uitgaande van de smaak kun je het beste koken met boter of olijfolie. Wij maken de keus voor olijfolie omdat dit geen verzadigde vetten bevat en een plantaardig product is. Zo dragen wij op deze manier ons steentje mee aan een beter milieu. En, vanzelfsprekend, we willen gewoon het allerbeste voor jouw kind.