Trustpilot

Courgette, een echte gemaksgroente

Een courgette (ook wel: mergpompoen) komt uit de komkommerfamilie en wordt als groente gegeten. Het Nederlandse woord courgette komt uit het Frans. Het is een verkleinwoord van courge, wat merg betekent.

Een courgette kan geel of groen zijn. Het behoort tot de gemakkelijkst te telen groentes in een gematigd klimaat. Een courgette zit boordevol vitaminen A, B1, B2, B3, foliumzuur of B11, C en K. Ook bevat de groente veel mineralen, antioxidanten en gelukkig weinig calorieën.Courgette is razend populair. Niet zo gek want ze heeft een milde smaak en zachte textuur. Een lieflijk kindervriendje, dat makkelijk flirt met andere groentes, kruiden en noten.

Zeg gerust: een echte gemaksgroente. Pompoenen en courgettes komen uit Midden en Noord-Amerika (vanaf zuidoost Canada tot Costa Rica werd het verbouwd). De courgette is een van de oudst bekende groenten. Bij archeologische opgravingen in Mexico is gebleken dat ze 10.000 jaar geleden al werd gegeten In het oosten van de de Verenigde Staten en centraal Amerika vanaf ca. 2700 v Chr. Na Columbus dan ook in Europa. In Noord-Europa, ligt de courgette eigenlijk nog maar recent in de winkels. Zo vanaf de midden jaren tachtig van de vorige eeuw is de opkomst begonnen.

Wanneer is de courgette in het seizoen? Zoveel de courgette van de zon houdt, zo haat ze vrieskou. Dat betekent dat je haar pas in juni kan kopen tot ongeveer oktober – een beetje afhankelijk van de eerste vorst. Dit geldt natuurlijk niet voor de kascourgette, die kun je een heel jaartje rond krijgen.

Benieuwd naar maaltijden van SPRUIT met courgette? Neem een kijkje!