Trustpilot

Darmflora van je kleintje

Een goede start voor de darmen van je kleintje is essentieel. Niet alleen voor het verteren van de voeding, maar ze spelen ook een belangrijke rol bij het vormen van het immuunsysteem. Ze zeggen niet voor niets dat je darmen je tweede brein zijn. Maar wist je dat essentiële bacteriën voor een optimale start van de darmflora al tijdens de geboorte wordt meegegeven via het geboortekanaal… ? Een soort natuurlijke inenting tijdens de geboorte.

Zo is er gebleken dat er kinderen geboren met een keizersnede een specifieke groep darmbacteriën missen. Soms is een keizersnede noodzakelijk, dus voel je je nu zeker niet schuldig. En wat dan ook fijn is om te weten, is dat door middel van borstvoeding de valse start ook gewoon weer recht gezet kan worden.
Want hoe zit dat nou met die darmflora van een baby? Je kunt de darmen van een pasgeboren zien als een soort zeef, maar dan met extra grote gaten. Hierdoor worden de essentiële voedingsstoffen opgenomen. Maar je kunt je voorstellen dat je baby hierdoor ook gevoeliger is voor het oplopen van infecties. Moedermelk legt beetje bij beetje een beschermend laagje aan.
En niet alleen de eerste weken is de darmflora volop in ontwikkeling, maar de maanden erna verandert deze ook nog sterk.

Daarom is het des te belangrijk dat als je overgaat naar vaste voeding om gevarieerde en gezonde hapjes voor te schotelen. Laat dus de babykoekjes en fruityoghurt als toetje het eerste jaar nog even achterwegen.