Het is nogal een taak die we er als ouder zomaar bij krijgen, namelijk het kalibreren van de smaak van je kind. Wat? Ja het klinkt heel technisch… Maar gaat er in wezen om dat je in de eerste 1000 dagen van het kind de kans hebt om zijn of haar smaak te ontwikkelen. En daar kan je kind de rest van zijn leven profijt van hebben! Hoe kan het toch zo zijn dat het ene kind alles lekker vindt en het andere kind niet eens wil proeven?
Veel gedragsfactoren spelen hierbij een rol, denk aan het voorbeeldgedrag van de ouders of de sfeer aan tafel. Een andere belangrijke component is welke voeding het kind in de eerste levensfase aangeboden krijgt. En daar kunnen we als ouders een belangrijke en actieve rol in spelen!
De smaakontwikkeling van je kindje begint namelijk al tijdens de zwangerschap. Alle smaken die de moeder eet, komen via het vruchtwater bij het kindje terecht. Zo leert hij of zij al heel vroeg verschillende smaken kennen. Tijdens een eventuele borstvoedingsperiode geldt hetzelfde. Borstvoeding smaakt immers naar wat de moeder gegeten heeft.
Als de periode van de eerste vaste hapjes aanbreekt (tussen de vier en zes maanden) begint het proeven en ontdekken echt. In dat stadium gaat het om meer dan alleen de smaak. Je kindje moet ook wennen aan de structuur van het eten en bijvoorbeeld de motoriek ontwikkelen om van een lepeltje te eten. Uiteraard wil je graag dat je kindje zoveel mogelijk smaken gaat waarderen en daarbij een natuurlijke voorkeur voor gezond eten ontwikkelt. Een paar makkelijke tips om in het achterhoofd te houden. Zorg voor zoveel mogelijk variatie in de smaken die je aanbiedt. Kies ook voor de smaken en ingrediënten die je zelf wellicht minder lekker vindt. Zorg voor vers of vriesvers eten, dat is het meest gezond en meest smaakvol. En blijf proberen, want onthoud dat je kindje soms wel tien tot vijftien keer moet proeven voordat hij zijn smaak ontwikkeld heeft.
SPRUIT kan ouders een handje helpen bij de belangrijke taak van ouders om de smaak van hun kind te ontwikkelen. SPRUIT heeft als missie om zoveel mogelijk baby’s en peuters te leren wat vers en écht smaakvol eten is. Uiteraard spelen groenten een hoofdrol in de recepten, want we dragen graag actief bij aan een gezonde smaakontwikkeling. Dat is tevens een van de redenen dat SPRUIT als partner aangehaakt is bij Dutch
Cuisine. Dutch Cuisine laat zien dat de Nederlandse keuken creatief is, gevarieerd en seizoensgebonden.
En dat deze helemaal past in het huidige tijdsbeeld waarin bewustwording en duurzame voeding een grote rol spelen. Monique Mulder (dagelijks bestuur van Dutch Cuisine): “Als partner draagt SPRUIT op belangrijke wijze bij aan ons concept en onze missie: door juist de allerkleinsten groenten te leren eten, kalibreer je in feite al het smaakpatroon van het kind in de toekomst.”.