Voor alle leeftijden hebben we een kerstwaardig menu samengesteld, zodat ieder lid van de familie kan genieten van dit feestelijke evenement.
Zachte kalkoenfilet (12+ maanden)
Kalkoen is een prachtige klassieker voor de kerst, heerlijk gegaard in basilicum en salie. Samen met aardappel en pastinaak een luxe en zacht maaltje voor je kleintje.
Ingrediënten voor 5 porties van 200 gram:
- Kalkoendij zonder been (ongeveer 250 gram)
- 2 flinke pastinaken (ongeveer 350 gram)
- 350 gram kruimige aardappel
- 350 gram doperwten, liefst uit de vriezer
- ½ bosje basilicum
- 10 blaadjes salie
- Flinke scheut olijfolie
- Knoflook, 1/2 teen (optioneel)
- Melk of boter (optioneel)
Benodigdheden: Keukenmachine of staafmixer, stoompan of stoominzet voor in een kookpan, oven, pureestamper
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 140 graden.
- Schil de aardappels en de pastinaak en snijd deze in blokjes van 2 centimeter.
- Maal met de keukenmachine of staafmixer de salie, basilicum, knoflook en olijfolie tot een gladde marinade.
- Wrijf de kalkoen met de marinade in en gaar deze in een ovenschaal in de oven voor ongeveer 45 minuten (kerntemperatuur 72 graden). Omdat je kalkoendij gebruikt zal het vlees niet snel droog worden.
- Doe de aardappel- en pastinaakblokjes vervolgens samen in de stoompan en controleer na ongeveer 25-30 minuten of ze gaar zijn.
- Stamp een gladde puree van de aardappel en pastinaak, voeg hieraan de gegaarde kalkoenmarinade uit de ovenschaal toe. Wil je de puree echt lekker maken? Breng hem dan op smaak met een scheutje extra vierge olijfolie en/of wat melk of boter.
- Terwijl je de puree maakt, stoom je de doperwten in 5 minuten gaar. Je kunt ze even stampen (afhankelijk van de het formaat stukjes dat je kindje aan kan) of er los bij serveren.
- Snijd plakjes of blokjes van de kalkoen (afhankelijk van de leeftijd van je kind) en serveer bij de puree.
Slab om, aan tafel en genieten van het eten! En van elkaar natuurlijk!
Groene bulgur met zalm (8-12 maanden)
Succes gegarandeerd, deze babymaaltijd van groene bulgur met zalm. Bulgur is een graanproduct, gemaakt van verschillende soorten tarwe. Heel lekker, bulkt van de voedingsstoffen, dus super gezond en gemakkelijk te bereiden. Dit kinderrecept is geschikt voor kinderen vanaf 8 maanden. Kook je met ons mee?
Ingrediënten voor 5 porties van 150 gram:
- 200 gram bulgur
- 200 gram broccoli
- 175 gram spinazie
- 150 gram doperwten, liefst uit de vriezer
- 150 gram zalm
- scheutje olijfolie
Benodigdheden:
Stoompan of stoominzet voor in een kookpan, nog een kookpan, evt een keukenmachine of staafmixer.
Bereidingswijze:
- Bereid de bulgur volgens de verpakking.
- Stoom de broccoli, spinazie en doperwten in de stoompan en controleer na 10 minuten of ze gaar zijn.
- Snijd de zalm in grove stukjes en stoom deze ook gaar. De zalm is gaar als zowel de buitenkant als de binnenkant gelijkmatig lichtroze gekleurd zijn en de vis gemakkelijk uit elkaar valt.
- Roer de bulgur en de groenten door elkaar. Afhankelijk van de leeftijd en voorkeur van je kind, kun je de groenten nog wat fijner maken.
- Om het gerecht wat smeuïger te maken kun je eventueel nadat je alles door elkaar heen hebt geroerd er een scheutje olijfolie doorheen doen.
- Leg hier als finishing touch de stukjes gestoomde zalm op.
Klaar is Kees. Nu alleen je kindje nog mooi aankleden en met z’n allen aan tafel 🙂
Wortel twist puree (4-8 maanden)
Voor de jongste baby’s is een groentepuree het aangewezen gerecht. Maar hoe maak je daar nou een bijzonder, kerstwaardig maaltje van? Basilicum geeft dit gerechtje een lekkere twist en mooie groene stipjes in het eten. Bovendien is het een milde kruid die zelfs voor de allerjongste eters geschikt is.
Ingrediënten voor 5 porties van 120 gram:
- 400 gram wortel
- 200 gram zoete aardappel
- Een paar takjes verse basilicum
- Een klein scheutje olijfolie
Benodigdheden:
Stoompan of stoominzet voor in een kookpan, een keukenmachine of staafmixer
Bereidingswijze:
- Schil en snijd wortel in plakjes van ongeveer 1 centimeter
- Stoom wortel in ongeveer 35 minuten gaar in de stoompan
- Schil en snijd de zoete aardappel in stukken van een halve centimeter
- Stoom zoete aardappel in ongeveer 25 minuten gaar in de stoompan
- Stoom de blaadjes van de basilicum in de laatste 3 minuten mee in de stoompan
- Maal de basilicum en olijfolie tot een gladde massa in de keukenmachine of gebruik hier de staafmixer voor
- Voeg de wortel en zoete aardappel toe en maal geheel met de keukenmachine of staafmixer tot een volledig gladde puree
- Voeg indien gewenst nog een klein beetje water toe voor de gewenste textuur
Door de zoete smaken van wortel en zoete aardappel is dit gerecht een hit bij de kleintjes. En vergeet vooral geen foto’s te maken van de memorabele eerste kerst van jouw kindje!
Een feestelijk toetje (12+ maanden)
Toetjes maken een groot feest. Een recept met chia pudding is een mooi begin van vast voedsel voor je kleine. Bomvol proteïne en gezonde vetten voor opgroeiende baby’s. Je koopt chia zaadjes bijvoorbeeld bij de Jumbo, Albert Heijn of Plus. Dit feestelijke kersttoetje is geschikt voor kinderen vanaf 12 maanden.
Ingrediënten
- 30 gram chia zaadjes
- 240 ml amandelmelk
- 1 1/2 eetlepels honing
- 50 gram pompoen puree
- 1 theelepel speculaaskruiden
- kokos yoghurt voor bovenop (optioneel)
Bereiding
- Mix alle ingrediënten samen in een kom voor 1-2 minuten, totdat alles goed is gemend
- Verdeel de pudding in bakjes
- Dek het geheel af en laat het rusten in de koelkast voor ten minste 2 uur, of de hele nacht
- Doe op elke bakje een schep kokos yoghurt en strooi er eventueel nog wat fruit naar keuze overheen om het gerecht helemaal af te maken.