Trustpilot

De gezondste groente van het land

Noem deze groente maar gerust de uitblinker onder de groenten, omdat ‘ie zó enorm gezond is. Lekker en ook nog eens op heel veel verschillende manieren te bereiden. En juist nú is er volop broccoli van Hollandse bodem te krijgen. Wij van SPRUIT zetten de broccoli graag in de schijnwerpers.

Familie van…

Broccoli behoort tot de kruisbloemenfamilie net als bijvoorbeeld bloemkool, spruitjes en boerenkool. De groente is nog het meest verwant aan bloemkool en dat zie je ook aan de vergelijkbare roosjes. In de winkel kun je ook een lange variant op broccoli krijgen: bimi, een kruising tussen broccoli en Chinese kool.

Geschiedenis

De naam broccoli komt van het Italiaanse woord ‘broccolo’. Dit betekent ‘scheut’ en duidt op de typische groei van deze groente. Broccoli komt van origine uit Italië en is vanuit daar vanaf de 19e eeuw aan een opmars begonnen. Het verhaal gaat dat de vroegere varianten van broccoli al in de Romeinse tijd werden geteeld en zelfs hun oorsprong hebben in Azië. Maar in Nederland is deze groente pas sinds 1979 verkrijgbaar.

Gezond?

Broccoli wordt vaak omschreven als een supergroente. En terecht!

Broccoli kom je vaak tegen in lijstjes met de beste voeding tegen kanker. Onder andere door de aanwezige glucosinolaten. Die werken in ons lichaam preventief tegen kanker doordat ze stoffen met kankerwerende eigenschappen vrijmaken. Broccoli houdt je cellen gezond, vertraagt het verouderingsproces en voorkomt daarmee naast kanker ook andere ziektes. Deze gezondheidsbom bevat vitamine A, B, C, E en K en de mineralen calcium, kalium, fosfor, bètacaroteen, zink, ijzer en koper.

Het is dus niet voor niets dat wij heel graag koken met deze groente. Want alleen voor jouw kind het allerbeste. Bekijk het maandmenu voor alle leeftijdscategorieën.