Trustpilot

Ja, ik wil een allesetertje!

Als je kunt kiezen is het simpel. Het liefst willen we natuurlijk allemaal dat onze kleintjes alles lekker vinden en altijd goed eten. Makkelijker gezegd dan gedaan…Hoe krijg je nou zo’n allesetertje?

Tip 1: Start bijtijds

‘Jong geleerd is oud gedaan’ is een bekend gezegde. Ook op het gebied van smaakontwikkeling gaat deze vlieger op. Wist je dat je kleintje zijn smaak ontwikkeld in de eerste 1000 dagen? En die 1000 dagen beginnen al in de buik tijdens de zwangerschap. Dat vliegt om dus! De consultatiebureaus in Nederland adviseren om met vier maanden te starten met vast voedsel. Denk jij dat je kindje er nog niet aan toe is? Dan kun je ook rustig met zes maanden beginnen.

Tip 2: Veel variatie

Eenmaal gestart met vast voedsel, wordt het belangrijk om je kleintje in die eerste 1.000 dagen met zoveel mogelijk smaken in aanraking te laten komen. Hoe meer ingrediënten en gerechten ze mogen proberen, hoe beter. Uiteraard blijft het van belang om goed in de gaten te houden welke producten bij welke leeftijd gegeten mogen worden.

Tip 3: Herhalen, herhalen, herhalen

Een baby of peuter heeft tot wel tien keer proeven nodig om zijn smaak te ontwikkelen. Geef dus vooral niet op als je kleintje het hapje de eerste keer niet lekker vindt. Dat ligt zeker niet aan de kookkunsten van de maker. Dikke kans dat een baby eerst even aan de structuur moest wennen. Dat levert dan in ieder geval grappige gezichtjes op. De volgende keer is de structuur van het product al bekender en komt hij pas echt aan proeven toe. Je zult zien dat je kindje na vijf keer uitspugen, de zesde keer ineens zijn hele bakje leeg eet.

Tip 4: Feest aan tafel

Als je kindje het leuk vindt om aan tafel te zitten, ben je al halverwege. Kinderen houden van spelen en gezelligheid. Zorg dus dat het een feestje wordt als er gegeten moet worden. Samen met papa, mama, broertjes en zusjes is natuurlijk het leukst. Probeer die doperwtjes maar eens aan je vork te krijgen…. gegarandeerd plezier!

Tip 5: Wees lief voor jezelf

Ook al willen we dat graag wel, allesetertjes krijg je niet over een nacht ijs. Vrijwel elke baby of peuter heeft wel een of meerdere periodes dat het moeizaam gaat met eten. Forceren heeft geen zin. Houd maar in het gedachten dat het negen van de tien keer een fase is en dus vanzelf weer over waait. Moeilijk maar waar; hoe minder jij ermee zit, hoe sneller het over gaat.

SPRUIT draagt dolgraag bij aan zoveel mogelijk gezonde allesetertjes in Nederland. Daarom koken we met kwalitatief goede, superverse en seizoensgebonden producten afgestemd op de leeftijd van de kleintjes. We bieden een maandelijks wisselend menu aan waarin volop variatie te vinden is. En elke maaltijd vind je drie keer terug in het menu, zodat ze meer dan een keer kunnen proeven. Succes!