Je steentje bijdragen met een verse babymaaltijd?

Gelukkig wordt ons steeds vaker gevraagd hoe SPRUIT omgaat met haar omgeving en onze gezamenlijke toekomst. “Wat doen jullie om de impact op het milieu te minimaliseren?” en “Hoe ziet jullie MVO-beleid eruit?”.

We hebben steeds meer mogelijkheden en keuzes gemaakt die zorgen voor een positieve bijdrage en die delen we graag met jullie. Voorop staat dat we onze producten met een diepgewortelde missie maken. We willen graag dat zoveel mogelijk kinderen leren wat vers en écht smaakvol eten is. Juist op jonge leeftijd kan de smaak ontwikkeld worden. Als dat een gezonde smaak is, met een natuurlijke voorkeur voor groenten, heeft het kind en zijn omgeving daar de rest van zijn leven profijt van. SPRUIT gebruikt enkel en alleen verse groenten welke worden gewonnen in de directe omgeving.

Dankzij de plek waar onze productielocatie gevestigd is, worden de meeste grondstoffen slechts een paar kilometer verderop geteeld in plaats van zoals in de meeste gevallen honderden kilometers weg. Daarnaast worden deze groenten bijna allemaal direct op de dag van aankomst verwerkt. Hierdoor is er niet alleen een minimale CO2 uitstoot door het beperkte aantal transportkilometers, maar wordt er ook zo min mogelijk energie verbruikt door maar voor hele korte duur de producten koel op te slaan alvorens te verwerken.SPRUIT maakt, enkel als de kwaliteit dat toelaat, gebruik van reststroom-grondstoffen, dit zijn kwalitatief (meer dan) goede producten die vanwege bijvoorbeeld hun vorm anders niet gebruikt zouden worden. Onze tomatoblend is hier een goed voorbeeld van. 100% puur tomaat en vrij van toevoegingen of zout. Op deze manier krijgen onze klanten en de natuur allebei het beste.

In Amsterdam vinden onze bezorgingen plaats per fiets. Onze koel-vries auto’s voor de bezorgingen in de rest van Nederland bevatten moderne technieken voor het beperken van de uitstoot en de koelmotoren zijn alle energiezuinig met terugwinning. Dit geldt ook voor de installaties op onze productielocatie waarvoor wij tevens groene stroom inkopen om het gebruik van gas te beperken.

Onze verpakking is gemaakt van recyclebaar karton. Omdat wij al het te recyclen materiaal gescheiden opslaan en afvoeren, beperken we afval welke invloed heeft op het milieu tot een minimum. Daarnaast wordt ons restafval geperst waardoor er minder ritten en kilometers gereden hoeven te worden voor het verwerken van deze afvalstroom.

SPRUIT is een vriesproduct met een maximale houdbaarheid en minimale derving. Pas op het moment dat het nodig is, wordt de maaltijd ontdooid en verwarmd, waardoor er nauwelijks sprake van derving is. Door slimme productieplanning en receptcalculaties weten wij de derving van grondstoffen tot een minimum te beperken en zit ons gemiddelde dervingspercentage onder de 5% waarvan een deel zijn weg vindt in restverwerking binnen ons bedrijf of via de organisch afval verwerking.

SPRUIT zet zich met veel plezier keihard in voor de generatie van de toekomst. Het maakt daarbij gebruik van al het goeds dat Nederland te bieden heeft en verbindt zich daarom ook graag aan de doelstellingen van Dutch Cuisine. Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam en lid van de Raad van Advies van Dutch Cuisine kon het niet beter verwoorden: “Een gezonder voedselaanbod is nodig voor alle burgers, maar gezond gedrag begint in de kindertijd.”. Heel fijn om hier ons steentje aan bij te mogen dragen!