Trustpilot

Juist pinda en ei?

Misschien heb jij het ook gezien in het nieuws een tijdje geleden: om een allergie bij je kindje te voorkomen, moet je al jong beginnen met het aanbieden van mogelijke allergenen, zoals pinda en ei. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, want eerst was de richtlijn juist om kinderen juist geen pinda of ei te geven, vanwege een mogelijke allergie. Hoe zit dat nou?

Uit het verleden behaalde resultaten…

Eind jaren negentig kwam het advies om jonge kinderen geen pinda of ei te geven. Alle jonge ouders knoopten dat in de oren, maar dit had een averechts effect. Het aantal voedselallergieën werd meer dan verdubbeld! Oeps, dat was niet helemaal de bedoeling. Nu blijkt dat het geven van pinda en ei op jonge leeftijd zorgt dat je kleintje went aan deze stoffen, zodat een allergie minder vaak ontwikkelt. Klinkt logisch toch? Hoe eerder je erbij bent, hoe kleiner de kans op een allergie.

Vroeg geleerd is oud gedaan

Als je kindje pinda of ei via het eten binnen krijgt, komen deze mogelijke allergenen via het maag-darm kanaal het lichaam binnen. Het lichaam herkent ze dan als “veilig”. Als je kleintje voor het eerst met deze stoffen in aanraking komt via de huid (bijvoorbeeld bij eczeem) in plaats van het maag-darm kanaal, kan er een allergie ontstaan. Hoe later je begint met deze hapjes, hoe groter de kans is dat een allergie zich al heeft ontwikkeld.Daarom wordt nu aangeraden om bij het beginnen met de eerste hapjes tussen 4 en 6 maanden, ook te beginnen met kleine hoeveelheden pinda en ei.
Een handige manier om dit te doen, is door een paar keer per week een kleine hoeveelheid door een fruit- of groentehapje te roeren. Vind je het toch nog een beetje spannend, of heeft je kindje eczeem? Vraag dan vooral je huisarts of het consultatiebureau wat voor jouw kindje geschikt is. Zij weten precies wanneer en op welke manier jij het beste kan beginnen met het geven van pinda en ei. De verwachting is dat tachtig procent van de pinda- en ei-allergieën bij kinderen kan worden voorkomen door deze nieuwe inzichten.

Wij helpen graag een handje mee 

Als je pindakaas gaat geven aan je kleintje, let dan wel op dat het geen toegevoegde suikers bevat. Heb je nog twijfels, of heeft jouw kindje al een aangetoonde allergie? Geen zorgen, want bij SPRUIT houden we altijd rekening met de meest voorkomende allergieën. Onze maaltijden bevatten nooit sojabonen, koemelk, eieren, noten, pinda’s, sesamzaad, schaal- en weekdieren, sulfiet en lupine. Zo kan iedereen onbezorgd van een heerlijke SPRUIT maaltijd genieten!