Winkelmandje
0.00

Kan een pakket een besmetting overbrengen?

Van onze klanten krijgen we terechte vragen, zoals: “Is het contact met een bezorger eigenlijk wel veilig?” of “Kan de SPRUIT box zelf, of de inhoud, dan geen besmetting overbrengen?”

Maatregelen van bezorgdiensten

Uiteraard worden de bezorgers van bezorgdiensten door hun werkgever onderworpen aan strenge hygiënemaatregelen. Meermaals handen wassen en het gebruik van latex handschoenen is verplicht. Het gebruik van mondkapjes is in de distributiecentra verplicht voor hen, die met open voedsel werken. Bij het geringste vermoeden van ziekte (welke dan ook), worden bezorgers meteen op non-actief gesteld. Bezorgdienst PostNL heeft bekendgemaakt dat hun bezorgers zo veel mogelijk afstand moeten houden van de klant. Daarom is het plaatsen van een ‘handtekening voor ontvangst’ voorlopig afgeschaft. In plaats daarvan noteert de postbode de laatste 3 cijfers van uw ID kaart of paspoort. Ook de bezorgers van jouw SPRUIT box houden afstand. Ze overhandigen het pakket niet meer, maar zetten jouw bestelling voor uw deur.

Jouw SPRUIT box

In de magazijnen waar jouw SPRUIT box is ingepakt, gelden zeer strenge hygiënemaatregelen. Medewerkers dragen latex handschoenen, haarnetjes en mondkapjes. Handen wassen gebeurt talloze keren per dag. Weegschalen en andere hulpmiddelen worden meermaals gedesinfecteerd. Maar zo’n inpakmagazijn is slechts een doorgifte-station. Net zoals in de supermarkt, komen de ingrediënten die in jouw SPRUIT box zitten ergens vandaan. In ons geval de producent van onze maaltijden. Dan rijst dus de vraag: kan een virus ‘meereizen’ van producent naar magazijn en van magazijn naar bezorger? In de VS zijn dezer dagen ‘virus-overlevingstesten’ gedaan met diverse materialen. Het blijkt dat het coronavirus inderdaad enige tijd overleeft op ‘dingen’, dus ook op uw (post)pakketjes. ‘Overleven’ op bijvoorbeeld een pakketje wil nog niet zeggen dat het virus dus ook overdraagbaar is, dat het besmettelijk blijft. Daarvoor zijn in de testen nog geen concrete bewijzen gevonden.

De veiligheid van jouw gezin gaat voor alles

Ondanks het ontbreken van besmettingsbewijs, is het toch aan te raden om jouw SPRUIT box direct uit te pakken en de kartonnen omdoos weg te gooien. Was daarna uw handen zorgvuldig. Ook de maaltijden kunt u veiligheidshalve afnemen met een desinfecterend, op alcohol gebaseerd middeltje. Overigens geldt dat niet alleen voor een maaltijdbox, ook met de voedingsmiddelen uit de supermarkt kun je dit doen. En ook hier geldt weer: was daarna je handen zorgvuldig.