Trustpilot

Kindjes worden groot, tijd voor de nieuwe eetfase

Voordat je het weet is je kindje helemaal niet meer zo klein en is de volgende eetfase aangebroken. De eerste hapjes van de gladde baby maaltijden maken plaats voor vast voedsel. Vanaf de leeftijd van ongeveer 12 maanden kun je dan ook starten met het geven van brood. Gelijk een hele boterham eten is niet de werkelijkheid maar kleine stukjes brood zonder korst zullen je baby goed smaken. Graag geven wij jou een paar handvaten bij het aanbreken van deze nieuwe eetfase.

Tips | Hoe laat ik mijn baby kennismaken met brood?

  • Begin met kleine stukjes lichtbruin brood. Door hiermee te beginnen kunnen de darmen van je baby langzaam wennen aan de hoeveelheid vezels.
  • Oefen stukjes brood met een beetje margarine. Margarine is een verstandigere keuze om te maken dan halvarine. Dit omdat er meer vitamine D en onverzadigde (goede) vetten in zitten.
  • Wanneer brood een maaltijd wordt kies dan voor smeerbaar beleg. Eventueel kan je het brood in wat moeder-, opvolgmelk of slappe thee dopen, zodat je baby het makkelijker kan opeten. Het stukje brood kun je vervolgens het beste in de zijkant van de mond bij de wang stoppen. Je kleintje zal automatisch kauwbewegingen maken om het stukje brood te vermalen.

Do’s en don’ts | Wat geef je wel op brood en wat niet?

Do’s

  • Verschillende smeersels waar je baby geen genoeg van zal krijgen zijn onder andere 100% pindakaas, notenpasta, appelstroop, (suikervrije) jam, hummus, geprakte banaan, geprakte avocado, hüttenkäse of light zuivelspread. Is je kind ouder dan 12 maanden, dan kun je ook kiezen voor magere vleeswaren zoals ham en kipfilet, vis of ei.
  • Het belangrijkste is de variatie in de smeersels. Zo went je kind aan verschillende smaken, texturen en krijgt hij verschillende voedingsstoffen binnen. Wat ook een mogelijkheid is, is je kind tussen de middag warm laten eten. Op veel crêches worden al warme maaltijden geserveerd overdag en dat kan thuis natuurlijk ook gewoon!

Don’ts

  • Smeerworst en paté worden tegenwoordig afgeraden als broodbeleg. Dit in verband met de hoge dosis vitamine A die erin zit. Deze hoge dosis aan vitamine A kan schadelijk zijn voor de gezondheid.
  • Ook smeerkaas of gewone kaas kun je beter niet geven. Hierin zit te veel zout en verzadigd vet, wat niet goed is voor je baby.
  • Daarnaast is honing niet geschikt voor baby’s. Hier kan de bacterie clostridium botulinum in voorkomen en die kan de darmen van je baby in het eerste jaar nog niet aan. Honing kan dan ook een ernstige voedselvergiftiging veroorzaken. Geef je kind pas vanaf de eerste verjaardag honing op brood.
  • Tot slot zijn rauwe vleeswaren zoals filet americain en ossenworst niet geschikt voor jonge kinderen. Bij een consumptie hiervan kunnen ze een voedselinfectie oplopen.

Een voorspoedige groei van jouw kleintje is BROODnodig!

Benieuwd naar ons aanbod in gevarieerde warme maaltijden voor tussen de middag? Kijk rustig rond bij onze maaltijdboxen en wie weet geniet jouw kindje volgende week van een heerlijke lunch 🙂