Lekker voor op brood!

Vanaf de leeftijd van ongeveer 12 maanden kun je starten met het geven van brood, weer een nieuwe fase na de eerste hapjes. De eerste keer zal je kind vast nog geen hele boterham eten, maar kleine stukjes zonder korst. Hieronder enkele tips voor die eerste boterham:

Begin met kleine stukjes lichtbruin brood, zodat de darmen van je baby langzaam kunnen wennen aan de hoeveelheid vezels.

Zolang het brood nog een oefenhapje is, is het voldoende om er een beetje margarine op te smeren. (In roomboter zit veel minder vitamine D en bevat meer verzadigd vet. Margarine is een iets betere keuze dan halvarine, omdat er meer onverzadigde (goede) vetten in zitten)

Vanaf het moment dat brood een maaltijd wordt, kun je er beleg op doen. In het begin is een smeerbare variant het makkelijkst. Eventueel kan je het brood in wat moeder-, opvolgmelk of slappe thee dopen, zodat je baby het makkelijker kan opeten. Stop het stukje brood in de zijkant van z’n mond, bij z’n wang. Als het goed is, zal je baby dan automatisch kauwbewegingen maken en het stukje langzaam vermalen.

Wat te smeren?

Denk aan 100% pindakaas of notenpasta, appelstroop, (suikervrije) jam, humus, geprakte banaan of avocado, hüttenkäse of light zuivelspread. Is je kind ouder dan twaalf maanden, dan kun je ook kiezen voor magere vleeswaren zoals ham en kipfilet, vis of ei.

Smeerworst en paté wordt tegenwoordig afgeraden als broodbeleg voor jonge kinderen, in verband met de hoge dosis vitamine A die erin zit. Dat kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook smeerkaas of gewone kaas kun je beter niet geven: hierin zit te veel zout en verzadigd vet, wat niet goed is voor je baby. Honing is niet geschikt voor baby’s. Hier kan de bacterie clostridium botulinum in voorkomen en die kan de darmen van je baby in het eerste jaar nog niet aan. Honing kan dan ook een ernstige voedselvergiftiging veroorzaken. Geef je kind pas vanaf z’n eerste verjaardag honing op brood. Ook rauwe vleeswaren zoals filet americain en ossenworst zijn niet geschikt voor jonge kinderen, daar kunnen ze een voedselinfectie van krijgen. Probeer vooral te variëren. Zo went je kind aan verschillende smaken, texturen en krijgt hij verschillende voedingsstoffen binnen. Wat ook een mogelijkheid is, is je kind tussen de middag warm laten eten. Op veel creches worden al warme maaltijden geserveerd overdag en dat kan thuis natuurlijk ook gewoon!