Trustpilot

Mais, een gelovig graangewas

Maïs. De velden langs de Nederlandse wegen staan er vol mee. Alhoewel, dit betreft vooral snijmais, een zetmeelrijk veevoer dat vooral wordt gebruikt in de rundveehouderij. In Nederland is het eigenlijk te koud om buiten maïs te kweken voor menselijke consumptie. Wat wij eten, is alleen suikermaïs, met zijn zoete, gele korrels. Maïs is een graangewas en bevat net als groente vitaminen en mineralen, maar relatief meer vezels en koolhydraten. Sinds een aantal jaren is men er in geslaagd om ook suikermaïs in Nederland te telen, maar voornamelijk wordt dit product geïmporteerd uit Amerika, Marokko en Senegal. In Amerika is maïs al langer populair, maar ook in ons land wint deze relatief nieuwe groente aan populariteit. De laatste jaren is in Nederland de consumptie van suikermaïs verdubbeld en dat snap ik heel goed. Want wat is er tijdens een warme zomeravond lekkerder dan een maiskolf van de barbecue met een beetje boter en zout?

De mens is gemaakt van mais 

Althans, dat is wat de Maya’s geloofden. De goden hebben de mens gemaakt van mais. Dat zit zo: eerst knutselden de goden mensen van hout. Maar dat mislukte. Het werden wel levende wezens, maar ze konden de goden niet aanbidden. Dat zijn nu de apen. Bij een nieuwe poging maakten de goden vier mannen en vier vrouwen van mais. Vreemd is dat idee niet: de Maya’s aten voornamelijk mais en je bent wat je eet, toch? Daarbij: tussen het zaaien en oogsten van mais zitten zo’n 260 dagen. Een maand of negen dus, precies de tijd die het kost om een nieuwe mens te oogsten.

Pop it baby!

Het eten van popcorn wordt vooral geassocieerd met het bekijken van films, vooral in bioscopen maar ook thuis. Deze associatie met films is in veel landen overgenomen van de VS. Popcorn is vaak te krijgen in bioscopen en in bioscoopzalen hangt door het eten ervan vaak een doordringende popcornlucht. Wil je een thuisbioscoop creëren, maak dan je eigen popcorn!

Ingrediënten
– olie
– handje pofmais
– cajunkruiden, (gerookt) paprikapoeder of ras el hanout

Bereidingswijze
– Laat een (braad)pan met een dikke bodem en een passend deksel heet worden op het fornuis of op de barbecue
– Bestrijk de bodem met een beetje olie
– Strooi er een hand pofmaïs in en doe het deksel op de pan
– Laat de maïs in een paar minuten poffen
– Wacht tot het pofgeluid grotendeels is gestopt
– Neem de pan van het vuur
– Strooi er wat cajunkruiden, (gerookt) paprikapoeder of ras el hanout over

Ben je na lezen van deze blog wijzer geworden op zowel kennis als ‘popcorn kunde’? En nieuwsgierig naar meer leuke en informatieve blogs? Check onze website 🙂