Trustpilot

Een moeilijke eter? 7 tips

Het kan goed zijn dat ook jij ermee te maken hebt: een moeilijke eter. Geen paniek, het gaat weer voorbij. Hierbij een paar tips om je kindje zo snel mogelijk weer met plezier te laten eten!

1. Combineer verschillende soorten groente

Iets wat je kindje niet lekker vindt, gaat er makkelijker in als je het combineert met iets dat hij wel lekker vindt. Gaat broccoli er niet zo goed in? Misschien de ‘magische’ combinatie met pompoen wel. De zoete smaak van de pompoen maakt het voor je kindje lekkerder, en ondertussen zal hij ook gewend raken aan de smaak van de broccoli. Een win-win situatie!

2. Kleed het eten leuk aan

Als het eten er niet zo goed in wil, kan een beetje creativiteit wonderen doen. Een leuke lepeleen liedje, een mooi bord, het kan allemaal helpen. Of maak van het eten een gezichtje, dat wordt een vrolijke boel!

3. Zorg voor een ontspannen sfeer

De strijd aangaan als je kindje niet wil eten, werkt vaak averechts. In een gezellige en ontspannen sfeer zal je kind sneller iets nieuws proeven. Praat gezellig over van alles aan tafel en laat je kindje lekker knoeien en smakken. Tafelmanieren komen later wel.

4. Aan tafel = eetmoment

Eten gebeurt aan tafel, ook al is het iets kleins. Als je van tafel gaat is het eetmoment voorbij. Heeft je kleintje weinig gegeten? Volgende keer beter. Geef niet teveel tussendoortjes, dan heeft hij geen trek meer bij het volgende eetmoment.

5. Geef kleine porties

Kleine hoeveelheden opscheppen zorgen ervoor dat je kleintje niet tegen een grote berg eten zit aan te hikken. Zelfs het eten presenteren op een groot bord doet de portie al kleiner lijken! En heeft je kindje daarna nog trek? Dan wordt er gewoon nog een keer opgeschept.

6. Goed doen, doet goed volgen

Je kindje houdt jou altijd in de gaten, en doet je graag na! Daar kan je handig gebruik van maken. Laat daarom vooral zien dat jij gezond eet en drinkt er ook nog van geniet. Neem als tussendoortje eens wat vaker fruit en groente en vertel je kindje hoe lekker het is.

7. Niet opgeven

Misschien wel de belangrijkste tip: geef niet op! Soms zal je kindje wel 10 tot 15 keer iets moeten eten voordat hij aan een smaak gewend is. Vandaar dat in de maaltijdboxen van SPRUIT regelmatig dezelfde ingrediënten terugkomen. Zo leert je kindje deze smaken waarderen. Dit betekent natuurlijk niet dat je kindje alles lekker gaat vinden, maar wel dat het vaak even duurt. Blijven proberen, voordat je het weet, wordt jouw kind die moeilijk eet, ineens een allesetertje!