Trustpilot

Ritme en structuur voor je baby

De scholen beginnen weer, de zomervakantie is afgelopen. September betekent een eind aan lange warme zomeravonden en elke avond een ijsje na het eten. Ritme en structuur bij een baby is zo belangrijk in het dagelijks leven. Maar hoe krijg je dit als drukke ouder voor mekaar? Slapeloze nachten en urenlang huilen is namelijk de nachtmerrie van iedere jonge ouder.

Omdat baby’s hun behoeften niet anders kunnen uiten, gaan ze huilen. Daar kan heel veel stress bij komen kijken, zowel voor je kleintje, als voor jou. Je baby voelt zich veilig als hij precies weet wat er gaat gebeuren en wanneer. Hier kun je voor zorgen door ritme aan te brengen in hun leventje. Aangezien het leven van je baby uit niet veel meer bestaat dan slapen, eten en spelen, zijn dit ook de belangrijkste punten om structuur in aan te brengen.

Een vast bedritueel

Op de momenten dat je baby wakker is, krijgt hij enorm veel prikkels. Deze worden tijdens elk slaapje verwerkt door zijn hersentjes. Het is dan ook enorm belangrijk dat je baby genoeg slaap krijgt. Als je wilt dat je baby een goed slaapritme ontwikkelt, moet je zorgen voor een vaste routine. Volg een bedritueel voor het slapengaan en laat je baby in een vast ritme komen met vaste tijden en een vast aantal slaapjes. Het liefst wil je natuurlijk dat je baby ’s nachts zo lang mogelijk doorslaapt. Sommige ouders proberen hun baby langer wakker te houden in de hoop dat hij langer door slaapt. Niets is minder waar! Dit vergroot hooguit de kans dat je oververmoeide baby zich verzet tegen zijn bedje.

Vaste eet- en speelmomenten

Ook eten is een groot deel van het leventje van je baby. Regelmatige voedingsmomenten zorgen er voor dat je baby gewend raakt aan het ritme. Een vast moment en een vaste plek helpen je baby te begrijpen wanneer het tijd is om te eten. Doe dit bijvoorbeeld meteen na het wakker worden.

Na het slapen en eten is het tijd om te spelen. Je kunt natuurlijk zelf met je baby spelen, maar je kunt je baby ook in de box leggen zodat hij zelf kan bepalen hoeveel prikkels hij opzoekt.

Blijf flexibel!

Het is belangrijk om flexibel te blijven, maar iedere baby is anders. Probeer daarom goed de behoefte van je baby aan te voelen en pas de routine hierop aan. Blijf deze routine langere tijd volgen zodat je baby de tijd heeft om er aan te wennen. Ritme en structuur bij een baby is fijn en voor je het weet heeft je baby een zijn eigen ritme ontwikkel. Dit betekent minder huilen en meer plezier voor jullie allebei! Er zijn ook nog een tweetal boeken, die een goede voorzet geven om regelmaat te introduceren: Buskruit met muisjes en De tevreden baby