Trustpilot

Smaakontwikkeling in de eerste 1000 dagen

De eerste 1000 dagen van jou en je kleintje zijn een magische tijd. Vanaf de zwangerschap tot aan de tweede verjaardag maakt je kindje enorme stappen. En dat geldt niet alleen voor de groei en ontwikkeling in die eerste 1000 dagen. Deze periode is ook hét moment om je kindje gezonde eetgewoontes aan te leren en hem een goede basis mee te geven voor later. Maar hoe werkt die smaakontwikkeling eigenlijk?

Aangeboren

Van nature hebben baby’s in grote lijnen dezelfde smaakvoorkeuren: een aangeboren voorkeur voor zoet (koolhydraten), hartig (eiwit), en vet. Zo zorgt jouw kleintje er stiekem al voor dat hij genoeg van deze drie belangrijke voedingsbouwstenen binnenkrijgt om goed te groeien. Van bitter en zuur worden baby’s over het algemeen niet blij. Vanuit een evolutionair oogpunt zijn deze aversies aangeboren om giftige dingen (bitter), en onrijp fruit (zuur) te ontwijken.

Jong geleerd…

Smaakvoorkeuren zijn tot op zekere hoogte aangeboren, maar ook heel veel voorkeuren zijn aangeleerd! Wat jij tijdens je zwangerschap eet, krijgt je kleintje in de buik al mee. Als jij bijvoorbeeld veel wortels eet tijdens je zwangerschap, is de kans groot dat jouw baby worteltjes heerlijk zal vinden later. Ook tijdens de borstvoeding krijgt je kindje veel mee van jouw eetpatroon. Zo went je kindje alvast aan de smaken die hij later voorgeschoteld krijgt. Alle kleine beetjes helpen!

Natuurlijk speelt rechtstreekse voeding de grootste rol. Dus als je kindje zelf gaat eten, is het belangrijk dat hij veel en vaak proeft. Soms moet een kind wel tien tot vijftien keer proeven voordat hij zijn smaak kan ontwikkelend. De eerste keren gaat het dan om bijvoorbeeld de kleur of structuur van iets nieuws. En dan komt de smaak pas later om de hoek kijken. De gouden tips in deze fase spreken wellicht voor zich: pure smaken, veel variatie en blijven proberen.

In het eerste twee levensjaren van je kindje went hij gauw aan nieuwe smaken, maar rond een jaar of twee komt neofobie vaak om de hoek kijken. Misschien heb jij er wel ervaring mee: van de ene op de andere dag besluit je peuter dat hij niks nieuws meer wil eten… Frustrerend!

Dan besef je je ineens hoe belangrijk die eerste 1000 dagen zijn (geweest). In die eerste 1000 dagen zit dus jouw window of opportunity om je kleintje te laten wennen aan de heerlijke smaken van pure groenten en fruit. Jong geleerd is oud gedaan! Als jij in die eerste periode veel gezonde smaken aanbiedt, heeft je kindje daar zijn hele leven profijt van. De smaakvoorkeuren die je kindje in zijn tweede en derde levensjaar heeft, zijn zelfs vaak grotendeels gelijk aan zijn smaakvoorkeuren als volwassene!

Goede investering dus, die eerste 1000 dagen…