Trustpilot

Jouw kind een allesetertje? Als je mag kiezen is het simpel. Liefst willen we allemaal dat onze kleintjes alles lekker vinden en altijd goed eten. De realiteit is helaas vaak anders… Maar wat kan je er zelf aan doen om toch dat allesetertje te krijgen?

Stap 1: Begin vroeg!

Wist je dat je kleintje zijn smaak ontwikkelt in de eerste 1.000 dagen? En die 1.000 dagen beginnen al in de buik tijdens de zwangerschap. Dat vliegt om dus! Snappen we eigenlijk waar het gezegde ‘Jong geleerd is oud gedaan’ vandaan komt. Als je kleintje de eerste 1.000 dagen gewend raakt aan de smaak van goed en gezond eten, heeft hij daar de rest van zijn leven profijt van! De consultatiebureaus en het Voedingscentrum in Nederland adviseren om met vier maanden te starten met vast voedsel. Denk jij dat je kindje er nog niet aan toe is? Dan kun je ook met zes maanden beginnen.

Stap 2: Veel verschillende smaken aanbieden

In die eerste 1.000 dagen is het belangrijk om je kleintje zoveel mogelijk verschillende smaken te laten proeven. Hoe meer ingrediënten en gerechten ze mogen proberen, hoe beter. De verschillende smaken blijven je kindje bij en worden steeds lekkerder! Uiteraard blijft het van belang om goed in de gaten te houden welke producten bij welke leeftijd gegeten mogen worden. 

Stap 3: Nog een keer proberen

Een baby of peuter heeft tot wel tien keer proeven nodig om zijn smaak te ontwikkelen. Als je kleintje het niet lekker lijkt te vinden, is het dus geen reden om op te geven! Dikke kans dat een baby eerst even aan de structuur en smaak moet wennen. Het levert dan in ieder geval leuke foto’s op. Het eten wordt de tweede keer al bekender en ook al een beetje lekkerder. Zo zul je zien dat je kindje na vijf keer uitspugen, de zesde keer ineens zijn hele bakje leeg eet. 

Stap 4: Zorg voor een feestje aan tafel

Als je kindje het leuk vindt om aan tafel te zitten, ben je al halverwege. Kinderen houden van spelen en gezelligheid. Zorg dus dat het een feestje wordt als er gegeten moet worden. Samen met papa, mama, broertjes en zusjes is natuurlijk het leukst. Probeer die doperwtjes maar eens aan je vork te krijgen…. gegarandeerd plezier!

Stap 5: Wees lief voor jezelf

Het is jammer, maar perfecte allesetertjes bestaan niet. Vrijwel elke baby of peuter heeft wel een of meerdere periodes dat het moeizaam gaat met eten. Forceren heeft geen zin. Negen van de tien keer is het een fase die binnenkort ineens weer voorbij is. Moeilijk maar waar; hoe minder jij ermee zit, hoe sneller het over gaat.

De keuzes van SPRUIT

SPRUIT draagt dolgraag bij aan zoveel mogelijk gezonde allesetertjes in Nederland. Daarom koken we met kwalitatief goede, superverse en seizoensgebonden producten afgestemd op de leeftijd van de kleintjes. We bieden een menu aan waarin volop variatie te vinden is. En elke maaltijd vind je drie keer terug in het menu, zodat ze meer dan een keer kunnen proeven. Succes!