Trustpilot

Tandjes… De eerste happers komen door!

Een belangrijke mijlpaal: de eerste tandjes van je baby! Een grote stap, want dit betekent dat je kleintje straks vast voedsel kan kauwen. Het doorkomen van de tandjes gebeurt vaak tussen de 4 en 9 maanden, en kan gepaard gaan met wat vervelende kwaaltjes. Het is niet voor niets dat je moeder, zus en buren rond die periode voortdurend vragen of de eerste tandjes doorkomen zodra je kleintje huilt. Wat kan je verwachten bij die eerste tandjes?

  • Minder eetlust

Niks geks: bij gevoelig tandvlees en nieuwe tandjes heeft je baby geen zin in eten. Natuurlijk is het belangrijk dat je kleintje genoeg blijft eten/drinken. Verkoelend eten zoals gekoeld yoghurt of gepureerd fruit, kan prettig zijn voor je baby en verlicht de pijn.

  • Kauw- en bijtbehoefte

Je kleintje stopt alles wat hij te pakken kan krijgen in zijn mond en gaat als een bezetene knauwen. De tegendruk die het knauwen geeft op het tandvlees is een heerlijk gevoel bij doorkomende tandjes! Bekijk geschikte bijtring

  • Kwijlen

Het doorkomen van de tandjes zorgt voor een verhoogde aanmaak van speeksel, waardoor je baby flink kan gaan kwijlen. Een kwijlslabje is nu geen overbodige luxe!

  • Hangerigheid en huilen

De kwaaltjes van je baby kunnen voor hangerigheid zorgen of voor meer gehuil dan normaal. Ook verhoging kan bij de eerste tandjes horen! Door het doorkomen van de tandjes, en de beschadiging van het tandvlees, is je baby gevoeliger voor virussen dan anders. Daarbij helpt het niet dat je baby ook alles in z’n mond stopt..

Het is even vervelend, maar zodra het tandje in kwestie door is, verdwijnen de klachten gelukkig weer. Op naar de volgende! 😉 Tot die tijd zijn de koelbijtring en verkoelend eten je redders in nood. Het zachtjes masseren van het tandvlees wil ook nog wel eens helpen. En het allerbeste medicijn  tegen de pijntjes: een beetje extra aandacht. Een dikke knuffel, kusjes en lekker kunnen eten helpen misschien nog wel het meest!