Trustpilot

Vandaag is het Eet-je-groenten-dag!

Eet-je-groenten-dag klinkt als een goeie dag om onze kindjes te leren elke dag voldoende groente te eten. Toch moeten we vandaag ook even goed in de spiegel kijken, want dikke kans dat jouw kindje beter bezig is met groente eten dan jij! Hoe kan dat?

Kindjes van 1 tot 3 jaar zouden dagelijks 50-100 gram groente moeten eten volgens het voedingscentrum. Gelukkig blijkt dat steeds meer kinderen deze aanbevolen hoeveelheid halen, goed nieuws dus! Kleintjes die van jongs af aan genoeg groente eten, wennen aan de smaak van groente. Ze gaan groente als “normaal” zien en zullen later minder moeite hebben om genoeg groente te blijven eten. Jong geleerd is dus ook echt oud gedaan!Helaas kunnen veel ouders nog wat leren van hun kinderen, want volwassenen eten gemiddeld 145 gram groente per dag, terwijl dit minstens 250 gram zou moeten zijn.
Brits onderzoek heeft zelfs aangetoond dat het eten van 375 gram groente per dag (vijf porties) kans op vroegtijdig overlijden met wel 42 procent verlaagt! Genoeg motivatie om tussendoor even dat extra worteltje erbij te pakken en ’s avonds nog wat groenten op te scheppen.

Waarom lukt het ons dan toch lang niet altijd om dit te halen? Voedingsonderzoekers denken dat dit komt doordat we een aangeleerde voorkeur hebben voor eten waar veel koolhydraten en vetten in zitten. En dat heeft groente nou juist niet. Dat maakt het er niet makkelijker op!

SPRUIT grijpt de nationale Eet-je-groente-dag daarom met beide handen aan. Deze dag sluit perfect aan bij de missie van SPRUIT om zoveel mogelijk kinderen gezonde eetgewoontes aan te leren, zodat zij later makkelijker groente eten dan wij. Met onze verse SPRUIT-maaltijden is dat geen straf, want ze zijn ook nog eens super lekker. En… met één SPRUIT-maaltijd zit je zo al ruim over die 50-100 gram groente! Goed en lekker bezig!