Trustpilot

De zoete aardappel of ‘bataat’ is razend populair. Hij vindt zijn origine in Mexico, waar hij onder de grond groeit als de knolvormige wortel van een plant. Maar omdat die op veel plekken kan groeien, heeft de mens dit gewas tijdens de afgelopen eeuwen over de hele wereld verspreid. De smaak is zoet en kruidig en hij past goed in zowel hartige als zoete gerechten. En, in tegenstelling tot de gewone aardappel, is de bataat een groente. Daarom is hij dus ‘gezonder’ dan een gewone aardappel.

Wat zijn de verschillen tussen een gewone pieper en de bataat?

Beiden zijn een goede bron van vitamine C, maar de zoete aardappel levert ook heel veel bètacaroteen wat ons lichaam omzet naar vitamine A. En dat is een belangrijke vitamine. Zoete aardappels bevatten veel meer antioxidanten dan normale aardappels. Antioxidanten beschermen ons tegen hart- en vaatziekten en kanker. De energie in zoete aardappels wordt langzaam opgenomen in ons lichaam. Hierdoor blijft onze bloedsuikerspiegel constant.

Bereiden

Op welke manier kun je een zoete aardappel nu het beste klaarmaken als je zoveel van de gezonde stoffen wilt behouden? Volgens wetenschapper Michael Greger, die je misschien wel kent uit de Netflix-documentaire Food Choices, is het koken of stomen van de zoete aardappel beter dan bakken of roosteren. Op die manier blijven de antioxidanten in de zoete aardappel het best bewaard.

Als je bakken met koken vergelijkt op microscopisch niveau, zie je dat er bij het koken minder moleculen van de zoete aardappel kapot gaan. Ook gaat op deze manier het zetmeel in de zoete aardappel binden, waardoor de voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden. Last but not least blijkt de glycemische index van gekookte zoete aardappelen ongeveer de helft minder dan bij bakken of roosteren. Koken is dus ook beter voor de bloedsuikerspiegel.Ook wij stomen al onze groenten. Gestoomde groenten houden meer voedingsstoffen en natuurlijke kleur dan gekookte groenten. Omdat de groenten van onze maaltijden worden gestoomd, zal je kindje de maximale voedingswaarde tijdens de maaltijd te krijgen.

Benieuwd naar een gerecht met zoete aardappel? Voor de allerkleinste, 4+ maanden, hebben wij verschillende babyhapjes. Bekijk de mogelijkheden op onze website