Trustpilot

Zilvervliesrijst of witte rijst?

Rijst. In een groot deel van de wereld het meest gegeten voedsel. Wist je dat men wereldwijd zo’n 57 kilo rijst eet? Per jaar! Ook bij SPRUIT gaan er heel wat kilo’s rijst doorheen. Waarom kiezen we voor rijst? En voor welke rijst?

Wist je dat…?

  • 1 kilo rijst maar liefst 50.000 rijstkorrels bevat.
  • Er meer dan 100.000 verschillende rijstsoorten ter wereld bestaan, die op grond van de korrellengte onderverdeeld worden in ronde, middellange en langkorrelrijst.
  • Rijst een eenjarige grassoort is, dat oorspronkelijk op droge bodem groeide, maar die zich door mutaties ontwikkelde tot een moerasplant.

Keuzes, keuzes…

Er is een sterke wetenschappelijke onderbouwing voor het gunstige effect van het eten van volkoren producten ten opzichte van het eten van witte graanproducten (oftewel geraffineerde graanproducten). Volkoren graanproducten zijn gemaakt van de hele (vermalen) graankorrel. Denk hierbij aan volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, bulgur en volkoren couscous. Het eten van volkoren producten verlaagt het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2. Verder zijn volkoren graanproducten een belangrijke leverancier van koolhydraten, vezels, ijzer en B-vitamines. Doordat volkoren producten veel vezels bevatten, zul je na het eten van zilvervliesrijst een stuk meer “vol zitten” dan na het eten van witte rijst.

Altijd volkoren producten!

Ook wij bij SPRUIT zijn ons bewust van de gezondheidsvoordelen van voedingsrijke producten. Wij willen alleen het allerbeste voor jouw kind. Daarom koken wij áltijd met volkoren graanproducten. Bekijk onze maaltijden! 🙂