Wanneer we onze kinderen vaste voeding aan gaan bieden, nemen veel moeders deze taak heel serieus. We willen dat ze van elke lepel genieten en een glimlach en uiting van gretigheid voor meer geven. Echter, dit is niet altijd het geval. Wanneer we een uitdrukking van afwijzing of afkeer zien, gaan we er mogelijk vanuit dat ze het niet lekker vinden, omdat er geen zout of suiker is toegevoegd, d.w.z. een neutrale smaak proeven.
Baby’s doorlopen de eerste twee jaar van hun leven verschillende mijlpalen en een van de grootste is het accepteren van vaste stoffen en meer specifiek het vertrouwd raken met verschillende voedingstexturen. Dus, ze veroordelen je niet om je kookkunsten, maar proberen te begrijpen wat hun mond in gaat en waarom het zo anders is dan (moeder)melk.
Als moeder heb ik ook momenten waarop ik niet kan begrijpen waarom mijn dochter niet bevalt wat haar wordt aangeboden en ik aan mezelf als chef twijfel. Ik moet me zo nu en dan onthouden van het toevoegen van een snufje zout. Wanneer ik echter door de feiten loop – specifiek waarom zout of suiker niet wordt aanbevolen onder de leeftijd van 2 jaar – weet ik dat het beter is om een reis van “gezonde” zelfontdekking aan te moedigen.
Hier zijn enkele redenen waarom het toevoegen van suiker of zout niet wordt aanbevolen onder de leeftijd van 2 jaar. Laten we beginnen met zout:
- Door zout toe te voegen aan de pure puree die je baby aanbiedt, kunnen ze aan een bepaalde norm gewend raken. De aantrekking tot het eten wordt dan de zoutverslaving die het eten zelf verwoordt. Je wilt dat je kleintje opgroeit met de kennis van échte smaak van groenten of op zijn minst het proces aanmoedigt.
- Omdat je waarschijnlijk niet rekent hoeveel zout je in het voedsel strooit, is het moeilijk te beoordelen hoeveel natrium ze ontvangen. Voor baby’s kunnen hun nieren het zout niet aan (ze transpireeren niet zoals wij doen), dus het zou hen kunnen belasten.
- Lees de etiketten van ingeblikt of verpakt voedsel zorgvuldig. Het is belangrijk om te weten wat een portiegrootte is als je voeding aanbiedt. Geef de voorkeur aan zelf koken of zoek naar gezonde alternatieven.
En nu suiker:
- Je baby maakt de eerste twee jaar een behoorlijk intens tandjesproces door. Daarom is tandheelkundige gezondheid erg belangrijk. Het toevoegen van suiker aan voedingsmiddelen vergroot de kans op tandbederf.
- Door suiker toe te voegen aan het voedsel van je baby, zul je na verloop van tijd de neiging hebben om de zoete hunkering naar een ‘zoetekauw’ te vergroten. In plaats daarvan is de optie van suiker iets dat je baby gaat zien als een sporadische traktatie.
- Afgezien van de gezondheid van de tanden, kan extra suiker in voeding van je baby het risico op diabetes in de komende jaren verhogen. Je wilt dat ze fruit en groenten op een natuurlijk wijze waarderen. Het is gemakkelijk om over anderen te oordelen over het aanbieden van zout en suiker. Maar ik wilde de basis leggen voor waar deze suggesties vandaan kwamen.
Het is belangrijk om te begrijpen dat baby’s en peuters anders zijn dan volwassenen. Onze smaakpapillen zijn in de loop van jaren geëvolueerd. We willen dat onze kleintjes ook leren door middel van zelfontdekking en om dat te doen, moeten we ze zo authentiek en gezond mogelijk aanbieden. Benieuwd naar onze gezonde maaltijden? Neem een kijkje 🙂