Winkelmandje
0.00

Zwemmen met je baby

Het betere weer begint er langzaam weer aan te komen.. Als de zon weer begint te schijnen, is even zwemmen soms heerlijk verfrissend. Maar wanneer begint je baby eigenlijk met zwemmen? En hoe pak je dat aan?

Wanneer mag je babyzwemmen?

Babyzwemmen mag zodra je kleintje de eerste inentingen heeft gekregen. Meestal worden deze tussen 6 en 9 weken gegeven op het consultatiebureau, en vanaf dan is je kleintje goed beschermd. Op die leeftijd is je baby nog wel behoorlijk gevoelig voor kou, dus is het verstandig om eerst in een speciaal verwarmd baby-bad te gaan zwemmen. Later, rond een leeftijd van zes maanden, kan je kleintje zijn lichaamstemperatuur goed zelf regelen en kan hij gezellig mee in het gewone zwembad. 

De eerste keer

Voor je kleintje is een eerste bezoek aan het zwembad een hele ervaring! Al die nieuwe indrukken, geluiden, geuren en kleuren zijn heel goed voor de ontwikkeling.  In het water merkt je baby al snel dat hij zich in het water heel anders moet bewegen dan erbuiten! Hij zal zijn lijfje snel bewegen en de armpjes en beentjes zullen een soort zwembeweging maken. Heel goed voor de spiertjes, het hartje en de longen.

Het juiste moment

Het is verstandig om te gaan zwemmen als je baby goed is uitgerust en het liefst tussen twee voedingen in. Zwemmen met honger is niet fijn, maar een vol buikje is ook niet ideaal. Laat je kindje aan het begin rustig wennen aan de temperatuur van het water en houd hem goed vast. Natuurlijk moet hij wel lekker kunnen bewegen, maar hij voelt zich het veiligste dicht tegen jou aan. Maak tijdens het zwemmen oogcontact en maak pret met je kleintje. Zwemmen is tenslotte hartstikke leuk! Vindt je baby het niet meteen leuk om te zwemmen? Dat kan gebeuren. Probeer het dan vooral een andere dag nog een keer. 

Hoe lang kan je babyzwemmen?

De eerste paar keer is een kwartier zwemmen voldoende. Voor kinderen jonger dan 1 jaar, is een halfuur zwemmen meer dan genoeg. Je kleintje zal na het zwemmen behoorlijk moe zijn, en heerlijk slapen erna. Plan de rest van de dag dus niet teveel, maar geniet nog even na van het zwemmen (en van die slapende baby… 😉)!

Tip van de dag

Optisport heeft speciaal voor baby’s en peuters de Liz en Wes Spetterles ontwikkeld. Dit is een geheel nieuw concept waarbij gedurende de lessen een belevingswereld voor de kinderen wordt gecreëerd. Samen met Liz & Wes en hun lieve vriendjes beleeft je kindje de eerste stappen in en om het water. Vooral een leuke manier om al jong watervrij te worden.